PlaystationTrophies Got a news tip? tips@x360a.org
Username
Password
 

Go Back   XboxAchievements.com > Xbox 360 Retail Games > Racing > F1 2011
Subscribe    Donate

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-23-2011, 07:48 AM   #1
Nanbag
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 384

Nanbag's Gamercard
Hard expert achievement

the glitch from F1 2010 doesnt appear to work. can anyone else confirm? if you have autosave on it auto saves after you change the settings mid race. not sure if it works without autosave, not even sure the option to turn autosave is on, havnt really looked. too into the racing.

so if anyone else can confirm id be greatful.


EDIT: looks like this might be possible still if you turn autosave off in "myf1" will be a while till i can confirm gonna have to wait for my 3rd season now.

Last edited by Nanbag; 09-23-2011 at 08:36 AM.
Nanbag is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 11:23 AM   #2
Vytenis
 
Vytenis's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Lithuania
Posts: 121
I got the achievement with auto save ON , just do the glitch like on F1 2010 and You will be good.

Always start races with HARD difficulty then when on track change the assists dont mind the autosave icon and change back to hard before U cross the finish line. This goes to practice, qualy and race. Good luck!

Last edited by Vytenis; 09-23-2011 at 11:28 AM.
Vytenis is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 12:46 PM   #3
lenyo
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 58

lenyoka's Gamercard
My native language is not english (Ive learned english by myself), so, what I have to do is just start the round (P, Q, R) with hard or expert settings, change the settings to easier in the options and before I pass the finish line just push back everything to hard or expert?
lenyo is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 09:34 PM   #4
tmg100
 
tmg100's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kent, South East UK
Posts: 509

TMG100's Gamercard
You just copied what the guy above said but neway yes thats what you need to do:-)
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
tmg100 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 02:04 AM   #5
cG Kryten Xx
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 9

cG Kryten Xx's Gamercard
has this method actually been confirmed? Like a whole season completed and making sure the achievement pops?
cG Kryten Xx is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 04:25 AM   #6
mini696
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 28

majik mini's Gamercard
It doesn't work for the "Car Control" achievement.
mini696 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 04:40 AM   #7
Shelton
 
Shelton's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 2,291

Tully123's Gamercard

Awards Showcase Achievement Guide - Bronze   Road Map - Bronze   1,000 Posts   Submit - Bronze
Total Awards: 4 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by mini696 View Post
It doesn't work for the "Car Control" achievement.
It didn't work for that achievement last year either.
__________________
Done with achievements.
Shelton is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 10:24 PM   #8
Zetenge
 
Zetenge's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 52

Zetenge's Gamercard
So here is what i wanna do:

Setting: Hard/Expert and shortest Race Distance and short Weekend.

Drive Qualifiyng. Drive Race and before Finish Line change to hard/expert again.

Will this work? Or do i have to change settings in Qualifying as well etc.?
Zetenge is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 10:26 PM   #9
Vytenis
 
Vytenis's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Lithuania
Posts: 121
change settings in the qualification and also in practice.
Vytenis is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 11:06 PM   #10
Zetenge
 
Zetenge's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 52

Zetenge's Gamercard
But i could skip Training, or? Just dont drive and dont turn on easy. But i still dont understanding why in Quali. Do i have to change difficult before finishing my round? Or just change it before going to race or when exactly? In the race before finishing line. But when i have to change in Quali. Can someone explain this a little bit more detailed please?

Thank you
Zetenge is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2011, 11:13 PM   #11
Nanbag
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 384

Nanbag's Gamercard
Quote:
Originally Posted by Zetenge View Post
But i could skip Training, or? Just dont drive and dont turn on easy. But i still dont understanding why in Quali. Do i have to change difficult before finishing my round? Or just change it before going to race or when exactly? In the race before finishing line. But when i have to change in Quali. Can someone explain this a little bit more detailed please?

Thank you
all you have to do is...


1. make sure in the calender the setting is set to hard.

2. if you want you can skip practice but if you dont want to, you need to go out on track change your assists to what you want and then change them back to hard before you go back to the garage.

3. in qualifying do the same as in step 2.

4. in race do the same as in step 2, except this time you have to change the settings back to hartd before you cross the start finish line.

hope this helps.


still yet to confirm whether or not this actually works yet this year.
Nanbag is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 12:05 AM   #12
tmg100
 
tmg100's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kent, South East UK
Posts: 509

TMG100's Gamercard
Smile I can confirm it works!

I turned off auto save, started each race on hard then when in track changed assists on. Before entering the pits to end the session changed them back to hard. Win every race cheevo popped after Monza!

Enjoy
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
tmg100 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 12:07 AM   #13
Zetenge
 
Zetenge's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 52

Zetenge's Gamercard
Quote:
Originally Posted by tmg100 View Post
I turned off auto save, started each race on hard then when in track changed assists on. Before entering the pits to end the session changed them back to hard. Win every race cheevo popped after Monza!

Enjoy
Thank you very much!
Zetenge is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 12:26 AM   #14
tmg100
 
tmg100's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kent, South East UK
Posts: 509

TMG100's Gamercard
Ive had another idea.

Start a new season with autosave on and the difficulty on hard/expert, goto Australia and start the 1st practice session (with autosave on) drop back out to the main menu (through the paddock) as this ends the session. (the game auto saves)

Goto your profile and turn off auto save, the game will now only save if you do it manually, start you career back up and goto the qualifying session, change all your assist as you so wish and carry on.

Unless there is some sort of back ground save then you can leave the assists turned on and not have to keep changing them back.

If you need to save at any time ( I dont know, maybe you have some sort of life and need to stop playing) I would advise changing the settings back to hard/expert so when you manually save it has saved under the hard/expert rules.

I HAVE NOT DONE IT THIS WAY! Its just a thought I had after I had done it using the method of keep switching back.

I guess if someone wants to try crack on. This just seems like a way to save yourself bags of time.
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
tmg100 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 01:35 AM   #15
Nanbag
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 384

Nanbag's Gamercard
Quote:
Originally Posted by tmg100 View Post
Start a new season with autosave on and the difficulty on hard/expert, goto Australia and start the 1st practice session (with autosave on) drop back out to the main menu (through the paddock) as this ends the session. (the game auto saves)

Goto your profile and turn off auto save, the game will now only save if you do it manually, start you career back up and goto the qualifying session, change all your assist as you so wish and carry on.

Unless there is some sort of back ground save then you can leave the assists turned on and not have to keep changing them back.

If you need to save at any time ( I dont know, maybe you have some sort of life and need to stop playing) I would advise changing the settings back to hard/expert so when you manually save it has saved under the hard/expert rules.

I HAVE NOT DONE IT THIS WAY! Its just a thought I had after I had done it using the method of keep switching back.

I guess if someone wants to try crack on. This just seems like a way to save yourself bags of time.

THIS METHOD DID NOT WORK IN 2010

note that doesnt neccessarily mean it wont this year, but i wouldnt reccommend trying it this way unless you really want to. It also doesnt save that much time, it will save you 10 minutes over the course of a season if you take 5 seconds to change the settings each time. it would take even less time for the more skilled drivers because they will win the title much earlier in the season.




I CAN CONFIRM THE 2010 GLITCH WORKS

heres how i did it,

turned off autosave in myf1

started a new season (mine was my 3rd) on hard difficulty.

skipped practice

did quali, when on the track change the driver assists as you wish.

before you return to garage change settings back so they are set to hard (make sure it says hard at the top)

go to race, then when your car is on the grid change your assists to however you want them.

just before you cross the line change the settings back to hard difficulty, again make sure it says hard at the top.

repeat for every race til the achievement pops, personally i only had to win about 11 races before it popped, then i just skipped the rest of the season. did it in around 4 hours.

Last edited by Nanbag; 09-25-2011 at 05:58 AM.
Nanbag is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 09:34 AM   #16
tmg100
 
tmg100's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kent, South East UK
Posts: 509

TMG100's Gamercard
You cant change the AI in the driving assist menu. So no hard or expert it is!
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
tmg100 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 07:29 PM   #17
Zetenge
 
Zetenge's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 52

Zetenge's Gamercard
Okay, i really think we need a deatiled workaround. And the most important thing ist, that its confirmed. It seemes some methodes are conflicting.
Zetenge is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 10:53 PM   #18
Shelton
 
Shelton's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 2,291

Tully123's Gamercard

Awards Showcase Achievement Guide - Bronze   Road Map - Bronze   1,000 Posts   Submit - Bronze
Total Awards: 4 (more» ...)
If it is like last year, all you do is set the difficulty to hard at the start of the session (As in, when you select race calendar). When on the track, enter the pause menu and change the assists to whatever you want. Before finishing the session or before crossing the finish line in a race, enter the pause menu again and change the assists back to what they were on hard. Do this for every race. Never save a set-up with the assists changed.

I am slightly confused by Nanbag's post. He said it works the same as 2010, but that did not require you to turn off auto-save... I will put it in the guide as soon as I have more confirmation of the methods that work.
__________________
Done with achievements.
Shelton is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 11:14 PM   #19
tmg100
 
tmg100's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kent, South East UK
Posts: 509

TMG100's Gamercard
I can assure you it works if u turn auto save off and only change the settings whilst on track.
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
tmg100 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2011, 11:22 PM   #20
Zetenge
 
Zetenge's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 52

Zetenge's Gamercard
But is it right, that you cannot change the AI Difficulty while you are on the track?
Zetenge is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 12:26 AM   #21
Shelton
 
Shelton's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 2,291

Tully123's Gamercard

Awards Showcase Achievement Guide - Bronze   Road Map - Bronze   1,000 Posts   Submit - Bronze
Total Awards: 4 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by tmg100 View Post
I can assure you it works if u turn auto save off and only change the settings whilst on track.
Ok, thanks.

Quote:
Originally Posted by Zetenge View Post
But is it right, that you cannot change the AI Difficulty while you are on the track?
Yes, you need to beat the Pro AI. You can only change things such as traction control, gearbox, racing line, etc.
__________________
Done with achievements.
Shelton is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 12:58 AM   #22
Zetenge
 
Zetenge's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 52

Zetenge's Gamercard
Quote:
Originally Posted by Shelton View Post
Ok, thanks.


Yes, you need to beat the Pro AI. You can only change things such as traction control, gearbox, racing line, etc.
I will try it the next days and i will write down everything i do. I hope i can confirm the method and help players in the future
Zetenge is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 06:02 PM   #23
Suki
 
Suki's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,520

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
ok so i set to hard start quali and turn on the assists i set my laps then before jumping back to garage change the setting back to hard except when i changed the assists hard changed to custom and now it wont let me change it back to hard as i cannot select it, i can change the assists back but it still says custom, so what do i do now??
__________________
Over 100 Games 1000 Pointed
Suki is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 06:03 PM   #24
MC B0B x360a
 
MC B0B x360a's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Pittsburgh PA (EST)
Posts: 4,294

MC B0B x360a's Gamercard

Awards Showcase x360a Representer   Over Achiever - Bronze   Donator - Level 1   2,500 Posts   Donator - Level 2   Word of Mouth   A+ Thread Award
Total Awards: 7 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by Suki View Post
ok so i set to hard start quali and turn on the assists i set my laps then before jumping back to garage change the setting back to hard except when i changed the assists hard changed to custom and now it wont let me change it back to hard as i cannot select it, i can change the assists back but it still says custom, so what do i do now??
I was wondering the same thing. Also it autosaves after you make the changes. Does this have an effect on anything.
__________________

MC B0B x360a is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 06:22 PM   #25
Nanbag
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 384

Nanbag's Gamercard
Quote:
Originally Posted by MC B0B x360a View Post
I was wondering the same thing. Also it autosaves after you make the changes. Does this have an effect on anything.
autosave has no affect apparently but i havnt tried.

just have to change settings back to hard settings, ie medium traction abs on and no other assists
Nanbag is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2011, 03:37 PM   #26
tmg100
 
tmg100's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Kent, South East UK
Posts: 509

TMG100's Gamercard
Ok, here is what I did.

1 Start a season on hard with auto save turned on so the game saves knowing you have chosen the hard difficulty. To be precise I drove the practise session on hard.
2 Quit out to the main menu go to my f1 - profile - turn off auto save.
3 Go back to the career this should be the qualifying session.
4 When on track put on the assists you wish and set times.
5 Before you come off the race track put the assist back so the difficulty shows hard again.
6 Go back to the garage
7 Start the race before you set off turn on the assists you want.
8 Before you cross the finish line on your last lap change the settings back to hard, I changed it on the start finish straight.
9 Rinse and repeat for each track.

DO REMEMBER TO QUIT BACK OUT AND SAVE IN MY F1 IF YOU CANT DO THE SEASON IN 1 SITTING! AS AUTO SAVE IS NOT ON!
When you come back to the career dont forget to turn autosave off again!

THIS IS WHAT I DID AND THE ACHIEVEMENT POPPED AFTER MONZA

This obviously depends on how well your opposition is doing!

GOOD LUCK!
__________________
Hard work never killed anybody, but why take a chance?
tmg100 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2011, 04:29 PM   #27
gazza1
 
Join Date: May 2010
Posts: 14
This game is going to be a 900g max for me.

Call me rubbish if you like but even by switching the assists on from hard to custom during practice i still cannot get anywhere the front row due to the aI being maxed out.

Unless someone can confirm a way of changing the AI then like I say 900g for me.

Still a great game though.
gazza1 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2011, 06:42 PM   #28
Adam1230
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 1
I have already started with Autosave ON.

I've heard so many conflicting reports.. will the trophy unlock like this or not?
Adam1230 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2011, 11:26 PM   #29
mini696
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 28

majik mini's Gamercard
@Adam1230
Give it a go and you can tell us.
mini696 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2011, 06:48 PM   #30
Monto BE
 
Monto BE's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Belgium
Posts: 76

Monto BE's Gamercard
Ok, if I'm doing qualify and my fuel is low, or tires are finished, do i need to change the settings every time before going to garage and get new tires?
__________________



Last edited by Monto BE; 10-02-2011 at 07:11 PM.
Monto BE is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT. The time now is 01:45 PM.