PlaystationTrophies Got a news tip? tips@x360a.org
Username
Password
 

Go Back   XboxAchievements.com > Xbox 360 LIVE Arcade Games > Adventure > Minecraft
Subscribe    Donate

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-14-2012, 01:01 PM   #1
Evilrockstar13
 
Evilrockstar13's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 33

Evilrockstar7's Gamercard
slime spawns.

Does anyone know of a way to figure out where slimes will spawn? Right now I have a room that is 42x42x6 down at bedrock. I was hoping that would be big enough to give me a good chance but now that I think about it I think i'm going to have to make it a whole lot bigger. Any advice?
Evilrockstar13 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 01:21 PM   #2
Burnout x360a
 
Burnout x360a's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, United Kingdom
Posts: 7,478

M1KE 08's Gamercard

Awards Showcase XBA Promoter   Submit - Bronze   Donator - Level 1   5,000 Posts
Total Awards: 4 (more» ...)
Slimes are quite rare to find, they only spawn in levels 40 and below and only in certain chunks that are determined randomly by the worlds seed.

About 10% of the chunks will have the capability to spawn slimes so it's a lot of luck.
__________________


^ By Xerofox, thanks!
Twitter lSteam

Burnout x360a is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 01:21 PM   #3
RDrules
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,717

rdisbetterthanu's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
i could gve the algorithm and a bunch of tools that show you but all would be pretty useless until you can see co ords


right now all you can do is wait until you find them underground then build a farm from there
RDrules is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 03:08 PM   #4
DecadentBeaver
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wales, UK
Posts: 3,222

DecadentBeaver's Gamercard

Awards Showcase 2,500 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
What are slimes and what use are they? Do they drop any loot?
__________________


Looking for people to join me in an epic Minecraft build once again. Its in creative, so if you are interested, message me for details.
DecadentBeaver is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 03:17 PM   #5
RDrules
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,717

rdisbetterthanu's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by DecadentBeaver View Post
What are slimes and what use are they? Do they drop any loot?
theyre a hostile mob and they drop slime balls, they arent any use at the moment but when the next feature update comes they will be used to make sticky pistons, the single greatest thing in minecraft :P
RDrules is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 04:19 PM   #6
JORDAN K 95
 
JORDAN K 95's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Chester, England, U.K
Posts: 3,934
Send a message via Skype™ to JORDAN K 95

JORDAN K 95's Gamercard

Awards Showcase 2,500 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
dig a large area around bedrock 3 blocks tall = slimes



ive killed over 500 slimes
__________________

Thanks for the sig Gackt



BF4 RANK:
JORDAN K 95 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 04:38 PM   #7
Brawl Kirby
 
Brawl Kirby's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 194

Brawl Kirby's Gamercard
so torches do not affect their spawning?

also thanks for the pic in general so I have to dig around some more lol
Brawl Kirby is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 04:42 PM   #8
RDrules
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,717

rdisbetterthanu's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by Brawl Kirby View Post
so torches do not affect their spawning?

also thanks for the pic in general so I have to dig around some more lol
no, slimes can spawn in any light level

but what he said doesnt guarantee slimes, doing that you would just have to get lucky and be in a slime spawning chunk
RDrules is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 06:03 PM   #9
JORDAN K 95
 
JORDAN K 95's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Chester, England, U.K
Posts: 3,934
Send a message via Skype™ to JORDAN K 95

JORDAN K 95's Gamercard

Awards Showcase 2,500 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by RDrules View Post
no, slimes can spawn in any light level

but what he said doesnt guarantee slimes, doing that you would just have to get lucky and be in a slime spawning chunk
true.

but the bigger the area the more chance you have of a slime spawning chunk.
__________________

Thanks for the sig Gackt



BF4 RANK:
JORDAN K 95 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 07:22 PM   #10
Evilrockstar13
 
Evilrockstar13's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 33

Evilrockstar7's Gamercard
Thank you for all the replies, looks like i've got a lot of digging to do to hope I get lucky xD. We've already found an area that spawns them but we're not sure where. in the early days of our world me and my friends made this underground tunnel system for mining purposes. I guess we must have crossed into a slim chunk at one point but trying to run around in these tunnels looking for the spawn would be very tedious. Hopefully the new area I am digging up will be worth it.(even if no slimes 18 diamonds is fine by me xD)
Evilrockstar13 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 08:21 PM   #11
mrj3d
 
mrj3d's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Pennsylvania, USA
Posts: 1,403

FrehleyzComet's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
I've never seen a slime. Have to get digging by the looks of it.
__________________
mrj3d is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 01:25 AM   #12
Terra Branford
 
Terra Branford's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: USA
Posts: 600
I've had it pointed out to me that in Beta Version 1.6.6, Slime Chunks only exist in Layer 16 and below... not Layer 40 and below. The Layers didn't change until 1.9.

http://www.minecraftwiki.net/wiki/Slime#History

Quote:
Before Beta 1.9 Pre-release 5, Slimes only appeared in the bottom 16 layers of the map regardless of light levels or time of day, often in large caverns or open mines.
__________________
Need something? Private message me [Here].
Want to see my YouTube videos? Click [Here].
I don't use XBOX LIVE anymore, so don't waste your time pinging me outside of the forums.
Terra Branford is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2012, 04:18 AM   #13
HugTheBear
 
HugTheBear's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Detroit
Posts: 1,638

FuzzyDonkeyLegs's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by JORDAN K 95 View Post
dig a large area around bedrock 3 blocks tall = slimes. (VIDEO) ive killed over 500 slimes
Thanks for sharing the picture man. I got over 30 slime kills in about an hour using this method (not counting the time it took to dig the area).
__________________
FuzzyDonkeyLegs




Quote:
Originally Posted by Gheuh2
Has anyone really been far even as decided to use even go want to do look more like?

Last edited by HugTheBear; 06-22-2012 at 02:10 AM.
HugTheBear is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 03:31 AM   #14
d0ct0rscarecr0w
 
d0ct0rscarecr0w's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,620

d0ct0rscarecr0w's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
I've been digging tunnels deep and I even did that when I played 1.8 and never found a single slime. do they only show up in larger caves? is their spawn effected by torches?
__________________
If I ever wrote a long statement and you think it's too long just read the last paragraph, it's usually my tl;dr paragraph.
d0ct0rscarecr0w is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 10:41 AM   #15
Burnout x360a
 
Burnout x360a's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, United Kingdom
Posts: 7,478

M1KE 08's Gamercard

Awards Showcase XBA Promoter   Submit - Bronze   Donator - Level 1   5,000 Posts
Total Awards: 4 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by d0ct0rscarecr0w View Post
I've been digging tunnels deep and I even did that when I played 1.8 and never found a single slime. do they only show up in larger caves? is their spawn effected by torches?
They are not affected by torches, they are the only hostile mob that is able to spawn in light. They also only spawn <Y40.

Also they only spawn 1/10th as often as the other hostile mobs so any areas around the area that are dark (light level 7 or below) will keep the slime spawning chances low as the other hostile mobs have a higher chance of spawning. Lighting these dark areas up will increase likelihood of slime spawns.
__________________


^ By Xerofox, thanks!
Twitter lSteam

Burnout x360a is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2012, 09:11 PM   #16
d0ct0rscarecr0w
 
d0ct0rscarecr0w's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,620

d0ct0rscarecr0w's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by Burnout View Post
They are not affected by torches, they are the only hostile mob that is able to spawn in light. They also only spawn <Y40.

Also they only spawn 1/10th as often as the other hostile mobs so any areas around the area that are dark (light level 7 or below) will keep the slime spawning chances low as the other hostile mobs have a higher chance of spawning. Lighting these dark areas up will increase likelihood of slime spawns.
I've only been digging on the lowest levels, guess my tunnels just weren't big enough.
__________________
If I ever wrote a long statement and you think it's too long just read the last paragraph, it's usually my tl;dr paragraph.
d0ct0rscarecr0w is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 06:00 AM   #17
Evilrockstar13
 
Evilrockstar13's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 33

Evilrockstar7's Gamercard
Quote:
Originally Posted by RDrules View Post
no, slimes can spawn in any light level

but what he said doesnt guarantee slimes, doing that you would just have to get lucky and be in a slime spawning chunk

well, there are coordinates now, care to share with the rest of the class? haha
Evilrockstar13 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 06:59 AM   #18
kierons316
 
kierons316's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 289

Rambaldi 666's Gamercard
Quote:
Originally Posted by Evilrockstar13 View Post
well, there are coordinates now, care to share with the rest of the class? haha
that would be cheating. i stumbled across some slime while digging around some caverns got a huge 2 slime balls in my chest.

Gave me a right cough
__________________
--
GT - Rambaldi 666
--
100% - 26
--
50,000G - May 2013
--
Working On: Loads
--
kierons316 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 07:52 AM   #19
Burnout x360a
 
Burnout x360a's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, United Kingdom
Posts: 7,478

M1KE 08's Gamercard

Awards Showcase XBA Promoter   Submit - Bronze   Donator - Level 1   5,000 Posts
Total Awards: 4 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by Evilrockstar13 View Post
well, there are coordinates now, care to share with the rest of the class? haha
I've used

http://mcslimes.appspot.com/ and extension.ws/minecraft/slimes.html

Now Xbox has co-ords they should help with that too.
__________________


^ By Xerofox, thanks!
Twitter lSteam

Burnout x360a is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 10:48 AM   #20
Evilrockstar13
 
Evilrockstar13's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 33

Evilrockstar7's Gamercard
Quote:
Originally Posted by Burnout View Post
I've used

http://mcslimes.appspot.com/ and extension.ws/minecraft/slimes.html

Now Xbox has co-ords they should help with that too.
Forgive me. But I think I may be stupid. How exactly do I work this?
Evilrockstar13 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 10:49 AM   #21
Evilrockstar13
 
Evilrockstar13's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 33

Evilrockstar7's Gamercard
Nvm I got it, sorry it's still early
Evilrockstar13 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 11:32 AM   #22
RDrules
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,717

rdisbetterthanu's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by Evilrockstar13 View Post
well, there are coordinates now, care to share with the rest of the class? haha
Random rnd = new Random(seed +
(long) (xPosition * xPosition * 0x4c1906) +
(long) (xPosition * 0x5ac0db) +
(long) (zPosition * zPosition) * 0x4307a7L +
(long) (zPosition * 0x5f24f) ^ 0x3ad8025f);
return rnd.nextInt(10) == 0;
RDrules is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 11:48 AM   #23
Burnout x360a
 
Burnout x360a's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Surrey, United Kingdom
Posts: 7,478

M1KE 08's Gamercard

Awards Showcase XBA Promoter   Submit - Bronze   Donator - Level 1   5,000 Posts
Total Awards: 4 (more» ...)
On a side note, I happened to run into a couple last night in our world. I was honestly surprised.
__________________


^ By Xerofox, thanks!
Twitter lSteam

Burnout x360a is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 04:51 PM   #24
Brawl Kirby
 
Brawl Kirby's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 194

Brawl Kirby's Gamercard
Quote:
Originally Posted by RDrules View Post
Random rnd = new Random(seed +
(long) (xPosition * xPosition * 0x4c1906) +
(long) (xPosition * 0x5ac0db) +
(long) (zPosition * zPosition) * 0x4307a7L +
(long) (zPosition * 0x5f24f) ^ 0x3ad8025f);
return rnd.nextInt(10) == 0;
To be honest I don't even understand this in the slightest way lol
Brawl Kirby is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2012, 06:21 PM   #25
RDrules
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,717

rdisbetterthanu's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by Brawl Kirby View Post
To be honest I don't even understand this in the slightest way lol
its just a really long sum to define what "random" is with regards to the minecraft slime spawns

honestly it looks more complicated than it is basically its 2 variables per axis, if all of them are correct at the co ordinates of that chunk then theres slimes there and its done with the "seed" variable there to make it change per seed so that its not the same in every world.


making it hard to work out but not impossible though youd have to write some sort of program to detect it (theres quite alot available but the best was already posted so i didnt bother)
RDrules is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 02:31 PM   #26
niko da bos
 
niko da bos's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: milky way galaxy, planet earth.
Posts: 3,537

asari command0's Gamercard

Awards Showcase 2,500 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by Burnout View Post
On a side note, I happened to run into a couple last night in our world. I was honestly surprised.
yeah i had one inside of this dungeon / cave i have been exploring, its right by the cave where i live so i have been going back 5+ times (its too big!). most all of it is covered in torches, but yesterday i saw this huge green thingy trying to get thru one of the holes in the wall.

never saw one before, so i actually just stood there and stared at it for quite a while debating on what to do. luckily they are easy as hell, i didnt even see it attack, just jump. lol i thought maybe it was a suicide bomber like the creepers, but it dropped no "slimeballs" unfortunetly.
niko da bos is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2012, 03:20 PM   #27
RDrules
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,717

rdisbetterthanu's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by niko da bos View Post

never saw one before, so i actually just stood there and stared at it for quite a while debating on what to do. luckily they are easy as hell, i didnt even see it attack, just jump. lol i thought maybe it was a suicide bomber like the creepers, but it dropped no "slimeballs" unfortunetly.
they dont really attack, only the biggest can actually do damage the smaller ones just push you around
RDrules is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2012, 10:08 PM   #28
MHOBS
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 5

MHOBS's Gamercard
Wow never knew these slimed existed!
MHOBS is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 01:58 AM   #29
d0ct0rscarecr0w
 
d0ct0rscarecr0w's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,620

d0ct0rscarecr0w's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
so I've found a few slime and got 6 slimeballs. I still haven't figured out how to make them spawn more. when they add pistons the first thing I'm doing is making an automatic wheat farm... well, as long as I can get enough slimeballs.
__________________
If I ever wrote a long statement and you think it's too long just read the last paragraph, it's usually my tl;dr paragraph.
d0ct0rscarecr0w is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2012, 07:38 AM   #30
RDrules
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,717

rdisbetterthanu's Gamercard

Awards Showcase 1,000 Posts
Total Awards: 1 (more» ...)
Quote:
Originally Posted by d0ct0rscarecr0w View Post
so I've found a few slime and got 6 slimeballs. I still haven't figured out how to make them spawn more. when they add pistons the first thing I'm doing is making an automatic wheat farm... well, as long as I can get enough slimeballs.
once you know where they spawn the only way to make sure more spawn is to light up everywhere that other mobs can around that chunk and in it because taht way the game has no choice but to spawn slimes instead of anything else since they are the only hostiles that can spawn in light
RDrules is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT. The time now is 08:29 AM.